Home » DIY stoffen slinger – Ibiza style

DIY stoffen slinger – Ibiza style

DIY stoffen slinger maken

Tijdens het naaien bijven er best veel restjes stof liggen, ik vind het leuk om deze zo nu en dan te verwerken. Voor deze stoffen slinger kwamen zelfs de smalste strookjes weer van pas, zo zie je maar weer dat je vrijwel alles nog kunt hergebruiken.

Ik maakte deze guirlande slinger van restjes hydrofiele stof, maar je kunt hiervoor ook heel goed soepele katoentjes of linnen stof gebruiken of tule, net wat je zelf leuk vindt. Hou er rekening mee dat de stofjes vooral lekker soepel vallen en kunnen wapperen in de wind voor het leukste effect. 

Tip: oud bedlinnen, kussenslopen of lakentjes zijn ook perfect voor zo’n fijne Ibiza slinger

Benodigdheden stoffen slinger

  • Stof
    Ik maakte 28 linten van 5 cm x 50-60 cm.
    Als je de slinger uit 1 stof wilt maken past dit exact uit de stofbreedte van de meeste stoffen (28 x 5 cm = 140 cm). Als je een halve meter stof neemt kun je dus precies een vlaggenlijn maken.

    Je kunt de stroken uiteraard ook uit restjes halen, zoals ik deed of en meerdere kleuren of stoffen gebruiken.
  • schaar
  • jute/sisal touw of ander koord
benodigdheden Ibiza-slinger

Werkwijze

stap 1. Maak stroken van 4-5 cm breed

Wist je dat je de meeste katoenen en hydrofiele stoffen heel gemakkelijk kunt scheuren? Geef een klein knipje om de 5 cm en je scheurt de stof gemakkelijk verder tot stroken. Ik vind dat een extra leuk effect geven aan deze slinger.

Stoffen die niet makkelijk scheuren kun je ook gewoon in stroken knippen of snijden.

stroken maken voor Ibiza slinger

stap 2. Knoop de linten aan het touw

Vervolgens knoop je de stroken aan het touw. Ik gebruikte hiervoor een knoop die veel bij macramé wordt gebruikt: de ‘larks head knot’.

Vouw de stroken dubbel en leg het touw er overheen. Haal de twee uiteinden van de strook vervolgens door de lus heen en trek dit strak aan. In onderstaande foto’s zie je dit stap voor stap uitgewerkt.

uitleg van de larks head knot voor een Ibiza-slinger

Bevestig alle stroken op deze manier aan het touw en schuif ze op gelijke afstand van elkaar. Ik koos voor een afstand van 10 cm tussen de linten, voor een luchtige slinger van 3 meter lang, maar je kunt ze natuurlijk ook dichter bij elkaar schuiven voor een mooie vollere guirlande slinger.

ibizaslinger in tuin

stap 3. Hang de slinger op en geniet!

Inderdaad, zo simpel is het… een tuin in Ibiza-stijl is dus zo gepiept!

Of je hangt zo’n leuke slinger in de woonkamer met een feestje. Maar het is ook erg leuk om er één te maken van langere stroken en deze dichter op elkaar te schuiven. Er ontstaat dan een soort macramé-hanger-effect, super leuk voor aan de muur boven een bedje of box.