Home » Verschillen xTool M1 en S1

Verschillen xTool M1 en S1

Wat komt er in dit artikel aan bod?

Wat is het verschil tussen de xTool M1 en de xTool S1? Ik denk dat dit de meest gestelde vraag is. En vervolgens: welke zou ik moeten kiezen? Een vraag die ik altijd leuk vind om te beantwoorden, want ook al denk je dat de machines erg op elkaar lijken, er zijn toch echt wel een aantal belangrijke verschillen. En het hangt echt af van jouw persoonlijke wensen welke machine het best bij jou past.

In dit artikel zal ik proberen de verschillen en overeenkomsten duidelijk te maken. Dit kan je helpen om de juiste keuze te maken. Als je toch nog meer wilt weten mag je altijd even een berichtje sturen.

Wij hebben beide lasers gekregen binnen een samenwerking met xTool. De reviews en dit artikel schrijf ik allemaal na afloop van de betreffende samenwerking. Op deze manier heb ik een volledig beeld van de machines. We worden niet betaald voor deze artikelen en zullen altijd onze eerlijke mening geven. We promoten bovendien geen producten waar we niet achter staan.

Deze content bevat wel affiliate links (disclaimer). Als je bestelt via een link van ons ontvangen wij hier een klein percentage van. Dit is uiteraard niet verplicht, maar vinden we wel heel fijn, want op deze manier kunnen wij ons account en website draaiende houden.

xTool M1 en xTool S1

In dit artikel vergelijk ik de xTool M1 10W Smart 2-in-1 Laser met de xTool S1 Enclosed Diode Laser Cutter. Beide machines hebben een instapprijs van rond de €1000,- (buiten actieperiode’s). Ik zal in dit artikel ook ingaan op de mogelijkheden om de beide machines uit te breiden.

Belangrijkste verschillen

Het lijkt me handig om eerst de belangrijkste verschillen even kort op een rijtje te zetten:

  • Type laser:
    De M1 is een hybride machine, die naast de laser ook een mes heeft waarmee je vinyl, textiel en papier kunt snijden. De S1 is puur op laser snijden en graveren gericht en op dat vlak in alles wat professioneler. Bovendien kun je de lasermodules van de S1 vervangen en dus later nog upgraden.
  • Grootte en werkoppervlak:
    De M1 is een compacte laser, die minder ruimte inneemt. De S1 is groter, maar heeft ook een groter werkoppervlak.
  • Air Assist:
    Bij de M1 moet je de Air Assist nog los aanschaffen en zelf installeren. De S1 heeft een ingebouwde Air Assist met ‘smart’ bediening.
  • Camera en positionering van je ontwerp:
    De M1 heeft camera ondersteuning, waarmee je je ontwerp kunt positioneren. De S1 heeft geen camera, maar je kunt met behulp van de laser en de snap-functie nog nauwkeuriger je ontwerp positioneren.
  • Golvende oppervlakken:
    De S1 heeft een soort 3D functie waarmee je golvende, bolle en holle oppervlakken kunt graveren.
  • Prijs:
    De S1 is goedkoper dan de M1 als je beide machines op basis van 10 Watt laser met elkaar vergelijkt.

Dit zijn wat mij betreft de belangrijkste verschillen. Hierna zal ik de verschillen en overeenkomsten uitgebreider toelichten.

Type laser

Zowel de xTool M1 als de xTool S1 maken gebruik van diode lasers. Er bestaan diodelasers en Co2 lasers. De laatste categorie is een veel krachtiger laser en kunnen meer materialen snijden en bewerken. Maar die zijn daarentegen ook veel prijziger.  De xTool M1 en de xTool S1 zijn dus zogenaamde diodelasers, die mede door hun prijs heel geschikt zijn voor hobbyisten en kleinere bedrijven.

  • xTool M1:
    • Is een hybride machine die zowel een diode-laser (10W of 5 Watt) als een geïntegreerd snijmes heeft. Dit betekent dat de xTool M1 zowel kan lasergraveren/snijden als snijden met een mes (zoals een snijplotter).
    • is geschikt voor gebruikers die naast lasergraveren ook materiaal willen snijden met een mes, zoals vinyl en dunne stoffen.
    • heeft géén vervangbare lasermodule.
  • xTool S1:
    • is een lasersnijder en -graveerder: De S1 is puur gericht op lasersnijden en -graveren zonder de mesfunctionaliteit.
    • is geschikt voor gebruikers die primair geïnteresseerd zijn in lasergraveren en lasersnijden van materialen zoals hout, leer, en (sommige kleuren) acryl.
    • heeft de mogelijkheid om te wisselen in lasermodules (10W, 20W of 40W). Je kunt de machine dus achteraf ook nog upgraden. Ik heb bij de S1 zelf de 20 Watt laser en de extra power tov 10 Watt is wel echt een voordeel.
    • heeft ook de optie om met een infrarood lasermodule te werken.
      De infraroodlaser kan bijvoorbeeld vrijwel alle soorten metalen heel nauwkeurig te graveren, dus deze module geeft je de mogelijkheid om juwelen en sierraden te graveren.

Afmeting

Zowel de M1 als de S1 hebben een compact formaat, zeker vergeleken met de meeste andere (CO2) lasers.

  • xTool M1:
    • heeft een afmeting van 557 x 453 x 230mm en is daarmee kleiner en compacter dan de S1. Hierdoor kan de M1 een betere keuze zijn voor op de hobbykamer als je beperkte ruimte hebt. Kies je voor een riserbase (om hogere objecten te graveren), dan wordt je machine wat hoger.
  • xTool S1:
    • is groter dan de M1 en hierdoor moet je wel wat meer ruimte vrijmaken. de S1 heeft een afmeting van 765 x 561x 183mm. Kies je voor een riserbase (om hogere objecten te graveren), dan wordt je machine hoger.

De ruimte die je hebt kan van invloed zijn op de beslissing voor welke laser je kiest. Let ook op dat je de laser bij een raam of deur kunt plaatsen, voor ventilatie naar buiten. En hou er rekening mee dat de uitlaat aan de achterkant van de machine gemonteerd wordt. Hierdoor komt je machine nog een stuk naar voren.

Voordat ik de riserbase heb geïnstalleerd heb ik een foto gemaakt van hoe het er uit ziet, de S1 en de M1 naast elkaar. Niet de mooiste foto, maar het geeft wel een indruk.

Werkoppervlake en dikte/hoogte

  • xTool M1:
    • heeft een wat kleiner werkoppervlak. Voor de laser is dat 385mm x 300mm en het snijoppervlak met het mes is 365mm x 300mm.
    • kan met de 10 watt laser tot 6 mm dik in een keer snijden (afhankelijk van het materiaal) . Door meerdere keren te snijden kun je ook dikkere materialen snijden.
    • kan objecten graveren tot een hoogte van 8 mm zonder riserbase. Met riserbase kun je objecten tot 125 mm graveren
  • xTool S1:
    • heeft een groter werkoppervlak (498mm x 330mm) en is daarmee geschikter voor grotere projecten of grotere batches.
    • kan met de 10 watt laser tot 6 mm dik in een keer snijden, met de 20 Watt laser tot 10 mm dik en de met 40 watt laser tot 15 mm dik (afhankelijk van het materiaal). Door meerdere keren te snijden kun je ook dikkere materialen snijden.
    • kan objecten graveren tot een hoogte van 42 mm zonder riserbase. Met riserbase kun je objecten tot 125 mm graveren

Materialen

Beide machines zijn veelzijdig en kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, van het maken van gepersonaliseerde geschenken en producten tot het produceren van gebruiksvoorwerpen en het graveren van foto’s. Dit alles kan met verschillende materialen.

Beide machines kunnen met behulp van de laser de volgende materialen snijden en graveren:

Snijden

hout, bamboe, mdf, donkere/ondoorzichtige acryl, papier, karton, stof, vilt en leer.

Graveren

hout, donkere/ondoorzichtige acryl, roestvrijstaal, Gegalvaniseerd mataal, geverf metaal, bamboe, glas, keramiek, steen, mdf, leisteen, marmer, papier, karton, stickerpapier, stof, vilt en leer.

  • xTool M1:
    • heeft ook een mes, en kan dus ook werken met textiel, vinyl, papier en strijkfolie, net zoals andere snijplotters.
  • xTool S1:
    • Is puur gericht op laserfuncties, je kunt wel kiezen voor een krachtiger laser waarmee het bewerken van de materialen sneller en makkelijker gaat.

Air Assist

Beide modellen hebben de mogelijkheid om direct te koelen tijdens het lasersnijden en graveren met behulp van een air assist.

  • xTool M1:
    • heeft geen geïntegreerde Air Assist en deze moet je los aanschaffen. Dit is zeker aan te raden, omdat dit zorgt voor veel nettere en minder verbrande snijranden. De luchtslang van de air assist moet je zelf nog bevestigen en deze kan dus sneller in de weg zitten tijden het lasersnijden. De Air Assist van de M1 moet je zelf bedienen en de hoeveelheid lucht bepalen.

air assist bij M1

  • xTool S1:
    • heeft een geïntegreerde air assist, dus deze wordt meegeleverd bij aanschaf van het basispakket. Dit scheelt dus in de kosten en bovendien heeft deze air assist ‘smart’ bediening. Dit betekent dat hij een stand heeft waarbij hij zelf bepaalt, afhankelijk van de activiteit die de laser uitvoert, wat de meest geschikte hoeveelheid lucht is die hij blaast. Je kunt hem daarnaast ook handmatig bedienen.

De geïntegreerde Air Assist van de S1 vind ik een enorm groot voordeel ten opzichte van de M1, waar de losse slang nog wel eens voor problemen zorgt.

Camera en positionering van ontwerp

De M1 en de S1 hebben een andere manier om het ontwerp te positioneren.

  • xTool M1:
    • heeft cameraondersteuning: De M1 heeft een ingebouwde camera voor plaatsing van het ontwerp op het materiaal, wat handig is voor gebruikers die graag visualiseren wat ze doen. Je kunt vanuit de software verbinding maken met de machine (via USB of wifi) en de bodemplaat visualiseren in het software pakket. De dikte van het materiaal kan zelfs automatisch opgemeten worden. Als je een houten plaat of ander materiaal in de laser legt, zie je deze op je beeldscherm verschijnen. Dit maakt het heel gemakkelijk om je ontwerp op de juiste plek te leggen.
  • xTool S1:
    • Heeft een exacte positionering van het ontwerp. Je kunt met de laser de positie bepalen waar je ontwerp moet komen. Met behulp van de ‘snapfunctie’ in de software kun je je ontwerp precies op deze plek plaatsen. Deze methode is veel nauwkeuriger dan de camera-functie van de M1.

Ik dacht dat ik de camera zou missen bij de S1 en het was in het begin even wennen, maar achteraf gezien mis ik de camera helemaal niet. Ik vind persoonlijk de manier van positioneren bij de S1 een stuk prettiger, omdat je zelf exact kunt aangeven waar je ontwerp moet komen.

Veiligheid

De xTool M1 en S1 zijn beide uitgerust met meerdere veiligheidsfuncties, zoals een noodstopknop en sensoren die ervoor zorgen dat de laser stopt met werken als de beschermende kap wordt geopend.

De M1 en de S1 hebben een volledig gesloten ontwerp, wat veilig is voor gebruikers, omdat er geen laserstralen kunnen ontsnappen. Dit maakt beide lasers geschikt voor thuisgebruik en kleinere werkplaatsen.

Goede ventilatie van de ruimte is wel belangrijk, en als dit niet mogelijk is in de ruimte zul je een smoke purifier erbij aan moeten schaffen.

Ontwerp

Bij beide machines is veel aandacht besteed aan het ontwerp en het zijn echte eye catchers in je hobbykamer. De uitlaatslang zit aan de achterkant van de machine, persoonlijk had ik die liever aan de zijkant gehad, nu moet de machine nog een stuk naar voren toe, maar dat is denk ik heel persoonlijk en afhankelijk van de ruimte die je hebt.

  • xTool M1:
    • Heeft een bovenklep die je kunt openen om je materialen in de machine te leggen. Het kan wel eens wat lastig zijn om een groter voorwerp in de bak te krijgen, omdat de laser dan in de weg zit.
  • xTool S1:
    • Heeft een grote kap waarmee je zowel de bovenkant als een deel van de voorkant open maakt. Hierdoor kun je wat makkelijker je materialen in de machine leggen dan bij de M1.

Bedieningsgemak en software

Beide machines zijn ontworpen voor zowel beginners als professionals, met intuïtieve software en eenvoudige bedieningselementen die het gemakkelijk maken voor beginners om aan de slag te gaan. De software ondersteunt verschillende bestandsformaten, wat ze compatibel maakt met verschillende ontwerpsoftware.

Doelgroep

  • xTool M1:
    • Is meer gericht op hobbyisten, makers en kleine ondernemers die veelzijdigheid in één apparaat willen, vooral als ze naast laserwerk ook met materialen zoals vinyl willen werken.
  • xTool S1:
    • Is meer gericht op professionals en makers die zich volledig willen toeleggen op lasergraveren en -snijden en daarbij geen behoefte hebben aan extra functionaliteiten zoals een snijmes.

Prijs

Beide machines hebben standaard een instapprijs van rond de €1000,-. Met het basispakket kun je in beide gevallen direct aan de slag. Het is echter wel goed om voor jezelf op een rijtje te zetten wat je sowieso wilt kunnen maken en welke uitbreidingen je daar eventueel voor nodig hebt. Vaak is het een stuk voordeliger om dan direct een uitgebreidere kit aan te schaffen dan dat je dit later aanschaft.

Let even op dat de prijzen op de website van xTool altijd actieprijzen lijken, maar de machines zijn altijd ‘afgeprijsd’, dus eigenlijk is dat gewoon de standaard prijs. Er zijn wel regelmatig campagneperiodes waarbij je dus nog meer korting ontvangt.

Daarnaast zijn er nog verschillende manieren om extra korting te krijgen, zoals discount codes en tradeup acties.

Discountcode xTool

Met de discount code ‘Bubbels80’ ontvang je €80,- extra korting op een aankoop boven €999,-. Met de code ‘Bubbels100’ ontvang je €100,- extra korting op een aankoop boven €1699,-. Deze kortingscodes gelden ook tijdens campagneperiodes!

Standaard prijzen

Ik heb hieronder de pakketten en prijzen even op een rijtje gezet. De prijzen die er bij staan zijn de standaard prijzen in september 2024, dus buiten campagneperiodes of andere kortingsacties. Tijdens een campagne is het namelijk lastig inschatten hoeveel korting je nou echt krijgt als je de normale prijzen niet uit je hoofd weet. Je kunt het hier dan altijd even checken.

  • xTool M1:
    • xTool M1 10W , €999,-
      bevat een 10 Watt laser inclusief afvoerslag, een basic materialenpakket, een messensetje en snijmatten. Met deze set kun je direct aan de slag. Let op! Hier zit nog geen Air Assist bij, deze moet je los aanschaffen en dit is zeker aan te raden.
    • xTool M1 – Household Kit, €1699,-
      Dit pakket is een behoorlijk compleet pakket, waarmee je in principe alles kunt maken. Het bevat een 10 Watt laser inclusief afvoerslang, een uitgebreid materialenpakket, een messensetje, snijmatten, een riserbase om je machine op te hogen, de RA2 Pro en bovendien zit in dit pakket ook een Air Assist.
    • xTool M1- 10W All in 1 Kit, €2299,-
      Dit pakket bevat alles wat ook in de deLuxe kit zit, plus nog een smoke purifier. Als je niet direct naar buiten kunt ventileren zul je een smoke purifier nodig hebben.
  • xTool S1:
    • xTool S1 Basic Kit, €1049,- (10 Watt)/  €1699,- (20 Watt)/  €2299,- (40 Watt)
      bevat een 10, 20 of 40 Watt laser inclusief afvoerslang, een basic materialenpakket, een smart Air Assist en een honeycomb panel. Met deze set kun je direct aan de slag en kun je objecten tot een hoogte van 4,2 cm graveren. Dit is al een hele goede basis om mee te starten.
    • xTool S1 Rotary Kit, €1249,- (10 Watt)/  €1899,- (20 Watt)/  €2499,- (40 Watt)
      bevat een 10, 20 of 40 Watt laser inclusief afvoerslang, een basic materialenpakket, een smart Air Assist een honeycomb panel, een riserbase en de RA2 Pro. Met deze set kun je in principe alles maken.
    • xTool S1 Rotary Kit+1064, €2349,- (20 Watt)/  €2949,- (40 Watt)
      is alleen verkrijgbaar met een 20 of 40 Watt laser inclusief afvoerslang, een basic materialenpakket, een smart Air Assist een honeycomb panel, een riserbase en de RA2 Pro. En daarnaast zit hier een infrarood lasermodule (1064nm IR) bij. Met deze set kun je dus ook heel nauwkeurig sieraden graveren en dergelijke.

Wat ik opvallend vind, nu ik dit op een rijtje heb gezet, is dat de S1 met 10 Watt laser eigenlijk veel voordeliger is dan de M1 met 10 Watt laser. Bij de S1 zit de Air Assist er al bij namelijk. En als je een kit wilt met riserbase en RA pro, ben je bij de M1 €1699,- kwijt en bij de S1 €1249,-.

Dit heb ik mij hiervoor nooit zo gerealiseerd, omdat ik altijd vergeleek met de 20 Watt laser die ik zelf heb, de 10 Watt module is er pas later bij gekomen. De keuze voor een krachtiger laser kan echter wel een interessante zijn, dit scheelt namelijk behoorlijk wat tijd.

Conclusie

De keuze tussen de xTool M1 en de S1 hangt af van je specifieke behoeften:

Kies de xTool M1 als je op zoek bent naar een machine die zowel met de laser kan snijden/graveren als met een mes kan werken of als je een wat compactere laser wilt. Dan is de M1 waarschijnlijk de beste keuze voor jou.

Kies de xTool S1 als je al een snijplotter hebt of als de laserfunctie voor jou de belangrijkste reden is om een lasermachine aan te schaffen èn als  je de ruimte hebt voor een grotere laser. In dat geval zal mijn advies altijd zijn om voor de S1 te gaan! Op het vlak van lasersnijden vind ik deze machine persoonlijk de meest makkelijke en professionele van deze 2 machines. En hij blijkt op het vlak van lasersnijden en graveren ook een goedkopere optie te zijn dan de M1.

Zet dus voor jezelf goed op een rijtje wat je wilt gaan maken en wat voor jou de meeste belangrijke functies zijn. Op basis hiervan kun je beter beslissen welke machine bij jou past en welke uitbreidingen je eventueel nodig hebt.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, stuur gerust een berichtje via instagram of via de mail. We denken graag nog even mee door onze ervaringen met je te delen.